Natuurlijk, chocolademelk – al dan niet met een scheutje rum – is een Hollandse klassieker die dan prima past. Maar voor deze editie van ons magazine hebben we drie andere, bijzondere drankjes voor u uitgezocht: ouderwetse zopie, kandeel en warme cider. Ook in alcoholvrije-varianten!
Ouderwetse zopie
Net als schaatsen op Friese doorlopers hoort ‘koek en zopie’ bij het nostalgische beeld dat wij hebben van de oud-Hollandse winter. Maar ook zonder ijspret is zopie niet te versmaden op een frisse dag.
Ingrediënten
- 1 liter (bok)bier (alternatief: alcoholvrij bier)
- 2 plakjes citroen
- 1 pijpje kaneel
- 2 kruidnagels
- 2 eieren
- 125 gr donkere basterdsuiker
- 1 dl rum (alternatief: scheutje siroop met amandel extract)
Werkwijze
Doe het bier met het stokje kaneel, de kruidnagelen en de citroen in een pan. Breng het aan de kook en laat het een kwartiertje zachtjes pruttelen. Klop intussen de eieren met de basterdsuiker. Klop het mengsel daarna door het warme bier. Haal de pan van het vuur, voeg de rum (de siroop) toe en serveer.
Kandeel
Dit was in de Gouden Eeuw een luxe drankje voor kersverse moeders. Ze kregen het op het kraambed, om aan te sterken. Toen specerijen minder duur werden en de welvaart verder toenam, kreeg ook de kraamvisite het steeds vaker geserveerd.
Ingrediënten
- 0,7 liter zoete witte wijn (alternatief: witte druivensap)
- Schil van een halve biologische citroen
- 3 kruidnagels
- 1 kaneelstokje
- 100 gr suiker
- 8 eidooiers
Werkwijze
Giet één glas wijn (druivensap) in een pannetje.Voeg de citroenschil, de kruidnagels en het kaneelstokje toe. Verwarm het pannetje en laat een half uurtje zachtjes trekken.
Splits de eieren. Neem een tweede pan en klop de eidooiers samen met de suiker tot ze bleek en lobbig zijn. Zeef de warme wijn (het druivensap) en klop de vloeistof door het eimengsel. Zet de pan in een grotere pan met warm water dat net niet kookt (au bain marie). Voeg de overige wijn (de rest van het druivensap) toe en warm de kandeel al roerend nog een minuut of tien door. De structuur moet lobbig zijn, enigszins vergelijkbaar met die van advocaat.
Warme cider
Dit recept komt van oorsprong uit Bretagne. Het is friszoet en hartverwarmend tegelijk.
Ingrediënten
- 1 liter appelcider (alternatief: appelsap)
- 1 kaneelstokje
- 4 kruidnagelen
- 2 steranijs
- 2 dl calvados (alternatief: 2-3 eetlepels appelstroop of honing)
- kaneelpoeder
Doe de appelcider (het appelsap), het kaneelstokje, de kruidnagelen en de steranijs in een pan. Verwarm gedurende 5-10 minuten maar laat niet koken. Voeg calvados (appelstroop of honing) toe en warm goed door. Garneer met kaneelpoeder. Op uw gezondheid!